Oskar Ågren – Från LB07 till MLS

Major League Soccer, oftast benämnt MLS, är den stora amerikanska proffsligan inom fotboll. Totalt gör 28 lag från USA och Kanada upp om mästerskapet, som enligt amerikansk modell delas in i två konferenser och avgörs i ett slutspel. Flera svenskar har varit aktiva i ligan de senaste åren, med Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg som de största namnen som varit över. De senaste säsongerna har Anton Tinnerholm (New York City), Robin Jansson (Orlando City) och Adam Lundqvist (Houston Dynamo) varit helt ordinarie i respektive klubb. Samtliga dessa spelare tog vägen via Allsvenskan innan flytten västerut.

Oskar Ågren valde en annan väg. Den LB07-fostrade mittbacken tog sig hela vägen upp till LB07’s A-lag, för att därefter studera och spela fotboll
på college, närmare bestämt Clemson. Efter att ha vunnit de nationella collegemästerskapen och dessutom nominerats som en av tre finalister till Mac Hartman Trophy (en utmärkelse som delas ut till USA’s bästa collegespelare) avslutades två extremt framgångsrika månader med att Oskar blev draftad till MLS av San José Earthquakes i mitten av januari. Nu har Oskar också skrivit på kontrakt med San José och vi hör med honom hur han har upplevt första tiden som proffs.

Du valdes som nr 13 i första rundan i draften till MLS. Hur fungerar det, har man på förhand haft kontakt med laget som draftar en?
Det är inget som är givet, vissa klubbar intervjuar och pratar med spelare innan draften för att få en bättre uppfattning. Andra bryr sig inte om det och har sina val klara, vilket var fallet för min del när jag blev vald. Sen går det lite rykten dagarna innan, men mycket ändras också på draftdagen när klubbarna gör sina val.

Hur har tiden från draften fram till nu sett ut?
Jag kom hit till San José i mitten av januari då vi startade mjukt med fystester och konditionsträning. Efter några dagar åkte vi till Santa Barbara där försäsongen började på riktigt med dubbelpass nästan varje dag och även träningsmatcher. Nu har vi varit tillbaka i San José i ett par veckor och förbereder oss inför premiären.

Fungerar det likadant som i NHL med farmarlag, eller tillhör du San José Eartquakes fullt ut?
Det finns en del MLS-lag som har samarbeten precis som i NHL med lag i ligan under. I år har det dessutom ställts krav på alla lag i ligan att ha ett eget U23 i klubbens namn där man tävlar i en egen ligan med de andra U23-lagen. Jag skrev på med MLS och hoppas kunna vara med och konkurrera om speltid där.

Upplever du stor skillnad mellan college och MLS, och vad skiljer i så fall?
Ja det får jag ändå säga. Här känns det som att både de bästa spelarna är ännu bättre och att lägsta nivån har blivit högre. Det har gjort att man själv har varit tvungen att steppa upp för att kunna hänga med. Taktiskt så spelar vi annorlunda jämfört med mitt collegelag och alla de lagen jag varit i tidigare, med mycket man-man försvar och stundtals med en klassisk libero där bak.

MLS-premiär i veckan. Vad har laget för målsättningar under säsongen?
Stämmer, vi möter New York Redbulls på hemmaplan på lördag. Efter ett par tuffare år resultatmässigt så hoppas vi nu kunna nå slutspelet, då gäller det att vara topp 7 i vår konferens där det är 14 lag totalt.

Vad har du för personliga målsättningar under säsongen?
Först och främst så är det väl att hålla sig frisk och göra debut så småningom, och därefter sätta nya mål.

 

Vi önskar Oskar ett stort lycka till i San José och ser fram emot att följa honom!

 

Foto: Bildbyrån

FLER NYHETER

Allsvenskan startar för P16

2022 kvalificerade P2006 föreningen till P16 Allsvenskan 2023 genom att vinna b-slutspelet P16 nationell. Seriesystemet gjordes om inför 2023 av Svenska fotbollförbundet och det infördes

Läs mer »

P2008 och P2010 vidare i DM

P2008 och P2010 har avslutat gruppspelet i DM för respektive ålder. Båda grupperna vinner gruppspelet och tar sig vidare till slutspel. Niklas Dahl tränare för

Läs mer »

Välkommen tillbaka Deniz!

Deniz Salievski återvänder till sin moderförening efter några år i Malmö FF. 2018 lämnade Deniz LB07 och åren i MFF innehåller spel i bland annat

Läs mer »

Matcher LB07 Dam

Matcher LB07 Herr

Tabell LB07 Dam

Tabell LB07 Herr