Månadens Ledare: Fredrik Andersson

Under rubriken ”Månadens Ledare” lär vi känna någon av förenings ledare lite mer. Denna gången tog vi en pratstund med Fredrik Andersson, lagledare i P16.

Namn: Fredrik Andersson
Ålder: 46
Bor: Rosenvång
Familj: Fru och tre söner, där två just nu spelar i LB07

Tränarna i P16 beskrev det som att ”Fredrik svarar alltid direkt. Oftast behöver du inte lägga ifrån dig telefonen när du skickat något. Du kommer att få svar inom 30 sekunder.” Med det i åtanke hade jag goda förhoppningar när jag sent bad om att ändra mötesplats för vår sittning, och mycket riktigt kom bekräftelsen nästan omgående.

– Jag tror jag har varit ledare sedan killarna var drygt fem år gamla och nu är dem 16, så jag är uppe i snart 11 år. Under dessa åren har jag aldrig kvitterat
ut några ledarkläder eller hållit i en träning på planen.

Fredrik arbetar som ingenjör, främst med elektronik/mjukvaror, och som ni förstår av ovan uttalande sysslar Fredrik främst med ledarjobb utanför planen i LB07, där koordinering av transporter och kallelser varit en stor del av uppdraget. Han började sitt uppdrag i P2007L, som från och med 2021 slogs ihop med P2007B till ”P2007” och numera går under benämningen P16.

– När vi startade så fanns det inget system likt Sportadmin. Det är rena lyxen nu jämfört med innan. Tidigare var det mail- och telefonlistor och då fanns det ju absolut risk att någon inte tog del av informationen. Nu åker dessutom laget buss till en del matcher, så jag har betydligt mindre att göra nu än innan.

– Formellt är nog titeln lagledare. För mig är det viktigt att alla får ta del av informationen som finns. Nu är killarna såpass stora att de själva kan ta emot
och förstå informationen, men jag som förälder vill också veta lite praktiska saker. Numera försöker jag fungera som en länk mellan tränarna och föräldrarna, där föräldrarna tar kontakt med mig och tvärtom. Min ambition är att gruppens tränare ska lägga all sin tid och kraft ute på planen, i övriga bitar hjälper jag gärna till.

Fredrik beskriver sig själv som en solo-idrottare som inte direkt drivs av att tävla mot andra. Motståndare vid löp- eller cykelturer är oftast klockan.

– Jag har ingen egen fotbollsbakgrund, individuell träning har alltid varit min grej. Jag fick frågan om jag ville hjälpa till ganska tidigt, och kände att jag bäst
kunde bidra vid sidan av planen. På 11 år har jag tvingats att coacha en halvlek. Det var mycket obehagligt.

– Det är mycket som har förändrats sen när jag startade. Kontakten med kansliet har förbättrats och det är enklare att få svar på frågor nu. Förr hade jag också hand om klädbeställningar till samtliga killar. Upplägget som nu gäller med Unisport är ju en dröm ur mitt perspektiv som lagledare. Förr hämtade och lämnade vi också matchkläder i Bunkeflo varje vecka för tvätt. Det är rätt skönt att inte behöva göra nuförtiden i samma omfattning.

Även om Fredrik inte har haft någon aktiv roll ute på planen, så har han såklart sett en hel del fotbollsmatcher.

– Spelar min son, Måns, så ser jag nästan allt. Ibland blir jag så nyfiken att jag även tittar när han inte är med. Jag ser även matcher för P2013L, där min yngre son Björn spelar. Jag tycker om att se fotboll som bygger på samspel och timing, där rörelse ett hänger ihop med rörelse två osv. Den typen av fotboll tilltalar mig som åskådare.

Fredrik har också under sina år kunnat följa många killar och deras utveckling, från små barn till spel i P16-Allsvenskan.

– Det fascinerande är att de killar som nu finns med på en hög nivå, inte alltid har legat långt framme i gruppen. Många av spelarna som låg långt fram i utvecklingen tidigt spelar numera inte ens fotboll. Är du tränare för unga barn i LB07 tror jag det är ett viktigt perspektiv. Du behöver se till alla spelares bästa, för du vet aldrig vilka spelare som kommer finnas med när barnen blir större. Att skapa A-, B- och C-lag i tidiga år är helt meningslöst. Jag har inte kunnat se något bevis för att det är ett bra sätt att arbeta på. Snarare tvärtom. Nästan alla av killarna som blev uttagna tidigt i ”lag A” har slutat spela fotboll nu.

Fredrik trivs bra i sin roll, men på frågan om han hade tackat ja till ett heltidsjobb som lagledare i en elitklubb är han tydlig.

– Nej, absolut inte. Det som ger mig glädje i min roll är ett ”tack” eller känslan av att jag bidrar med information som föräldrarna vill ha. Är det någon ledare eller förälder som uttrycker tacksamhet lever man ju på det i en månad. Det är kul att skapa relationerna runtom laget på det sättet. Man träffas ju ganska ofta runt matcherna och det är alltid kul att uppdatera sig vad kring som händer.

– Eftersom jag själv inte har spelat fotboll så känner jag inte att jag kan bidra kring laguttagningar, träningar och taktik. Jag kan bidra på annat sätt. Jag har konat många 7-manna planer genom åren, så att tränarna kan fokusera på laget och matchen. Det administrativa som sker vecka till vecka kan man sätta i system så att allt flyter på ganska smidigt. Det är inte så mycket jobb som man kanske kan tro.

Med Fredriks gedigna erfarenhet blir jag också nyfiken på om han ser någon ändhållplats för sitt engagemang i LB07.

– Jag trodde nog att jag skulle sluta när killarna blev runt 15 år gamla, men jag känner att jag fortfarande bidrar och att min roll är viktig. Jag är fortsatt gärna engagerad i liknande roller framöver, avhängt att mina barn fortsatt spelar. När jag började fanns ingen manual på hur man ska vara som lagledare och vad man ska göra. Jag fick egentligen uppfinna mitt eget sätt att arbeta. Nu har jag gjort det så länge att det mesta som dyker upp har jag redan varit med om.

– Jag tycker att LB07 har utvecklats under min tid i klubben, men det finns fortsatt mycket jobb att göra. Jag gillar verkligen hur P2013L tränar och spelar match exempelvis. De är duktiga på att kasta runt spelarna i olika konstellationer och positioner. Det finns en glädje i deras sätt att arbeta. Jag saknade en introduktion som lagledare när jag började, och här finns det nog ett jobb att göra inom föreningen för att underlätta för alla nya ledare, så att de inte behöver uppfinna hjulet på nytt var för sig.

Fredrik lyfter upp Gothia Cup 2018 och Eskilscupen 2022 som fina minnen. Känslan av att bidra och prestera vid sidan av planen blir också tydlig i resonemangen kring cuperna.

– Glädjen i Gothia Cup var fantastiskt. Eskilscupen förra året tyckte jag också var otroligt bra. Det var 36 spelare, 14 matcher och 20 chaufförer som jag behövde organisera då. Känslan när det gick i lås var riktigt fin. Sportsligt spelade vi jättefina matcher i gruppspelet men åkte sedan ut på straffar. Trots det fanns det ändå en stor glädje hos killarna kring helgen i stort som jag gärna ser tillbaka på.

Vi tackar Fredrik för pratstunden och önskar honom lycka till, både bakom kulisserna och på planen, med resterande del av säsongen!

FLER NYHETER

Matcher LB07 Dam

Matcher LB07 Herr

Tabell LB07 Dam

Tabell LB07 Herr